FinancieelDichter

Uit het nieuws

Kleurendoof

De gouden eeuw bracht de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden grote rijkdom. Het kwam met onmenselijke daden. Rukken we ons verleden nu van sokkels of zien we ze als praatstukken? Als opening tot wezenlijke dialogen?

Vast goed

Fascinerend om te zien hoe de wereld geleid wordt door een vastgoed-handelaar. Op geheel eigen wijze scheidt hij goed van kwaad en legt hij de fundamenten voor een nieuwe wereldorde. Eén waar een 'makelaar' regeert...

Zwarte Pieten

Voor deze 'bakra' zat er onverwacht een ethnisch randje aan een kinderfeest. In de zoektocht naar waar het mis ging, leidde de Zwarte Pieten-discussie in 2016 tot een gedicht vol verwarring.

Prinsjesdag

weer gemist

Ook dit jaar kreeg hij het tijdens de troonrede weer te kwaad. Geschrokken moest hij constateren dat prinsjesdag het mysterie goed voor hem bewaart.

Europa wordt één

dankzij Vestager

Met de Brexit heeft de EU een flinke knauw gekregen. Gelukkig is er een gemeenschappelijk doel bereikt: het voorkomen van belastingontwijking!

(De)regulering!

of de wet DBA

Per 1 mei 2016 is de VAR vervangen door de Wet DBA. Hiermee is deregulering eindelijk eens in een wet vastgelegd. Kunt u het nog volgen?

Van de tering naar de sanering

Sint wordt ZZP'er

Hij heeft alles gegeven wat hij bezat. Niets verwachtte hij er voor terug. Ook niet het gezeik van de Zwarte Pieten Discussie: Sinterklaas wordt ZZP'er!

Koning Enz.

vestigt hoop op deregulering

ZKH Willem-Alexander regeert sinds 30 april 2013 over 's lands wetgeving. Drie jaar later en zo'n 7.500 wetten verder maakt Koning Enz. de balans op!

Panama Papers

Onder de druk uit

Veel rijken der aarden proberen onder de belastingdruk van het woonland of de bronstaat uit te komen. Zo valt te lezen in de Panama Papers en in dit gedicht

De good old way

Het nieuwe 1 april!

Wiebes laat de aangiftedatum van 1 april los. Sterker nog: 1 mei wordt het nieuwe 1 april! Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

No. 14

Johan Cruijff heeft Nederland met zijn Totaalvoetbal op de kaart gezet. De Nederlandse voetbalschool werd een exportproduct. Een postuum eerbetoon aan no. 14.

Het Nieuwe Dichtbij

Rabotweets

Na het sluiten van bankfilialen in dorpen en steden is het bestuur van de Rabobank van mening dat je de klant ook kunt bereiken met sociale media...

Schrikkeljaar

Eén dag te lang

Je zult maar de pech hebben. In financieel zware tijden kan een jaar nèt één dag te lang blijken. Het Nibud heeft in 2016 berekend dat tijd geld is!

De Belastingtelefoon

ofwel de Pijnlijn

Op 23 februari 2016 gaf de Consumentenbond de Belastingtelefoon een dikke onvoldoende. 3x dezelfde vraag, 3x een ander antwoord. FD belt ook eens op...

Beste Tom de Ridder

Doe ons een lol

Begin januari 2016 lieten de luisteraars van NPO Radio 1 weten zich groen en geel te ergeren aan de spotjes van 'Tom de Ridder'. FD dicht deze gevoelens!

Vaarwel blauwe envelop

En rot op met je haventax!

Financieel Dichter sprak een Rotterdamse havenarbeider, die blij is met het verdwijnen van de blauwe envelop. En op de haventax zit hij ook niet te wachten!

De derby van Twente

Smit versus Munsterman

Hoe financieel beleid een sportieve strijd kan beïnvloeden. Financieel Dichter dicht er het zijne van!

Senioren graaien kas ANBO leeg

Geen nieuwerwetse fratsen!

Het bestuur van de ANBO kreeg het in 2015 aan de stok met haar leden. Leden sluisden geld weg. Financieel dichter dicht er het zijne van!

Politie zoekt hoogopgeleiden

Deel één van tweeluik over politie(staking)

Op 7 september 2015 liet minister Ard van der Steur weten dat er een tekort is aan hoogopgeleide agenten. Financieel Dichter dicht er het zijne van!

Kopzorgen

Tom Dumoulin schnabbelt er bij met de reclame voor zijn 'hoofdsponsor' Alpecin. Financieel Dichter dicht er het zijne van!

Peripetie

Grexit of niet?

In juni 2015 was het even spannend: blijft Griekenland deel uitmaken van de EU of niet? Financieel Dichter dicht over de beslissende wending!